Άνοδο κατέγραψαν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τους χθεσινούς κλυδωνισμούς στις αγορές λόγω της Credit Suisse.
Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι κατέγραψε άνοδο 1,49%, η Φρανκφούρτη σημείωσε άλμα 1,52% και το Λονδίνο ήταν ενισχυμένο κατά 1,40%, ύστερα από τη βουτιά άνω του 3% που σημείωσαν χθες, Τετάρτη.
Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε η μετοχή της Credit Suisse, σημειώνοντας άλμα άνω του 30%, μετά το «σωσίβιο» των 50 δισ. ελβετικών φράγκων που προσέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στον τραπεζικό κολοσσό για να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές.
Χθες, η μετοχή της είχε τη χειρότερη συνεδρίαση στην ιστορία της ύστερα από κινήσεις πανικού μετά τις δηλώσεις του σημαντικότερου μετόχου της, της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας. Η μετοχή της υποχώρησε στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό της, στο 1,55 φράγκο.
Για να κατευνάσει τον πανικό, η Credit Suisse -που ανήκει στη πολύ μικρή ομάδα των τραπεζών που θεωρούνται ότι διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο που δεν μπορεί να τις αφήσει κανείς να καταρρεύσουν- ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι στρέφεται στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για να δανειστεί έως και 50 δισεκ. φράγκα (50,7 δισεκ. ευρώ) για να «ενισχύσει με προληπτικό τρόπο» τη ρευστότητά της.
Ενισχυμένες ήταν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα το πρωί, μετά το ράλι της Credit Suisse καθώς το ‘σωσίβιο’ από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας καθησύχασε κάπως τους φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση, αν και στην αγορά συνεχίζει να επικρατεί επιφυλακτικότητα ενόψει της σημερινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 10:15 ώρα Ελλάδας. Από την αρχή της εβδομάδας έχει υποχωρήσει σχεδόν 3% καθώς η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank πυροδότησε ανησυχίες για κρίση στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα και οδήγησε σε περιδίνηση τις τραπεζικές μετοχές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούλριχ Κέρνερ, δήλωσε ότι η βάση ρευστότητας της τράπεζας είναι «πολύ, πολύ ισχυρή». Ωστόσο, οι τρεις τελευταίες χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί να πληγούν η εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν η ρευστότητα των 50 δις. φράγκων είναι καθησυχαστική ή μπορεί να αυξήσει την ανησυχία, αλλά οι επενδυτές έδειξαν αρχικά να καθησυχάζονται.
Νέος πονοκέφαλος για ΕΚΤ
Να σημειωθεί ότι οι αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα θέτουν υπό δοκιμασία την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναμενόταν σήμερα να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, όμως μπορεί να κληθεί να επιφυλαχθεί.
Η μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας μετά την κρίση που βίωσε ο τομέας το 2008, αυτή της Silicon Valley Bank (SVB), εγείρει επιπρόσθετη πρόκληση για το πιλοτάρισμα των επιτοκίων της ΕΚΤ, παρά τις ενέργειες και τις δηλώσεις αρχών και ηγετών στη μια και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που υποβαθμίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Η ανησυχία αυξήθηκε μια κλίμακα χθες, με την άνευ προηγουμένου πτώση της τιμής της μετοχής της Crédit Suisse, ελβετικού τραπεζικού γίγαντα, που συμπαρέσυρε άλλους ευρωπαϊκούς τίτλους.
Η αναταραχή αυτή περιπλέκει την απόφαση του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού θεσμού, που θέλει να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό μεν, αλλά χωρίς να αποσταθεροποιήσει τις κεφαλαιαγορές.
Το επίπεδο των επιτοκίων καταθέσεων μπορεί να φθάσει στην κορύφωση ανάμεσα στο 3,5% και το 4% το καλοκαίρι, σύμφωνα με παρατηρητές, που θεωρούν ότι πιθανότερο είναι να μείνει πιο κοντά στο χαμηλότερο μέρος του φάσματος. «Ο κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αναγκάζει τις αγορές να «αναθεωρήσουν προς τα κάτω την τροχιά των επιτοκίων», σύμφωνα με την τράπεζα ING.
Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό μειώνοντας το στοκ κρατικών και ιδιωτικών χρεών και γιγαντιαίων δανείων σε τράπεζες στον ισολογισμό της.