Για τους ρυθμούς που κινούνται οι εμβολιασμοί σε ενήλικες και εφήβους 12-17 ετών, για το χρονοδιάγραμμα της τρίτης δόσης εμβολίου και την προτεραιοποίησή της αλλά και για την ψηφιακή τεχνολογία που έχει εφαρμοστεί στους εμβολιασμούς, που πέρα από τη διευκόλυνση του πολίτη “φέρνει διαφάνεια και έχει αξιοπιστία καθώς δεν μπορεί να παραχαραχθεί” μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος στην ΕΡΤ.
Σε τι ποσοστό κινούνται οι εμβολιασμοί
“Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 11.820.000 εμβολιασμοί, άρα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 60% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί, οπότε μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, που κύλησε με έναν τρόπο που εξυπηρέτησε τον πολίτη, χωρίς να ταλαιπωρείται. Οπότε το 60% του πληθυσμού της χώρας και το 68,6% περίπου του ενήλικα πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί είναι κάτι πολύ θετικό” ενημέρωσε.
Ο εμβολιασμός των παιδιών κινείται με ικανοποιητικό ρυθμό
“Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαστε με τον εμβολιασμό των παιδιών μας που επίσης θεωρώ ότι παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχουμε περίπου 157.000 παιδιά τα οποία έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα των 12-17 ετών και στην ηλικιακή ομάδα 18-24, έχουμε ξεπεράσει το 50%.” σημείωσε
Το χρονοδιάγραμμα της τρίτης δόσης – Έχουν πραγματοποιηθεί 7.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης
“Υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις και υποδομές για να υλοποιηθεί. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 7.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης και προχωράει καλά η διαδικασία. “Όποιος έλαβε μήνυμα στο κινητό του, έχει κάποιο λόγο να εντάσσεται στην κατηγορία που προτεραιοποιήθηκε για να λάβει την τρίτη δόση. Θα ακολουθηθεί αυτή η στρατηγική και για τις υπόλοιπες ομάδες, όταν κάποιος προτεραιοποιείται για την τρίτη δόση, να λαμβάνει σχετικό μήνυμα, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο εάν θέλει. Η προτεραιοποίηση για την τρίτη δόση θα γίνεται με απόφαση της επιτροπής εμβολιασμού” ανέφερε.
Η ψηφιακή τεχνολογία στους εμβολιασμούς φέρνει διαφάνεια και αξιοπιστία
“Η ψηφιακή τεχνολογία φέρνει διαφάνεια”, επεσήμανε και προσέθεσε: “Στον εμβολιασμό, πέρα από το ότι διευκολύνθηκε ο κόσμος να εμβολιαστεί χωρίς να χρειαστεί να προσκομίσει χαρτιά για να κλείσει το ραντεβού του, υπάρχει σαφής καταγραφή και της διακίνησης των εμβολίων και του πως πραγματοποιείται ο εμβολιασμός. Άρα ο εμβολιαστής που πραγματοποιεί το εμβόλιο κάθε φορά είναι σαφώς υπεύθυνος γιατί καταγράφει. Εάν π.χ. κάποιος είχε 10 εμβολιασμούς σε ένα λεπτό, θα ήταν ένα σενάριο που θα μπορούσε να εξετάσει κανείς για να δει ότι αυτό είναι προβληματικό”.
“Όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμών δεν υπάρχει δυνατότητα παραχάραξης αυτών” διαβεβαίωσε και εξήγησε: “Εάν αλλάξει κάποιος τον ΑΜΚΑ, σε ένα πιστοποιητικό, αυτό δεν θα αναγνωρίζεται πλέον. Η τεχνολογική λύση που έχει εφαρμοστεί στους εμβολιασμούς έχει και διαφάνεια και έχει και αξιοπιστία σε ό,τι αφορά το ότι δεν μπορεί να παραχαραχθεί”.