Με κρότο πέφτει στο κενό η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση ανοχής, καθώς ένα-ένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το ΜέΡΑ25 και το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΚΚΕ σπεύδουν να την αποκηρύξουν μετά βδελυγμίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση ανοχής, τα κόμματα έσπευσαν να την απορρίψουν. Και μάλιστα χωρίς ναι μεν, αλλά. Ο Γιάννης Βαρουφάκης σε  συνέντευξή του, παρά το εκβιαστικό δίλημμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ουσιαστικά αδιανόητο κάτι τέτοιο.

«Αν ανατρέξει κανείς στα πιο σημαντικά νομοσχέδια της τελευταίας τετραετίας, θα ανακαλύψει ότι οι ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα μνημονιακά κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι λίγες. Αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι πρόθυμοι να έρθουν σε ρήξη με τις προσταγές των Βρυξελλών και των ολιγαρχών που υπηρετούν τυφλά για πάνω από μια δεκαετία, τότε η συγκυβέρνηση ανάμεσα και στους τρεις τους φαντάζει σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Το ΜέΡΑ25 δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί καμία ουσιαστική αλλαγή μέσα σε αυτά τα πλαίσια και γι’ αυτό δεν πρόκειται να συμμετάσχει στα μετεκλογικά παζάρια τους, ούτε να δώσει καμία ψήφο ανοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης με το κόμμα Βαρουφάκη. «Δεν καταλάβατε τι πραγματικά έγινε τα προηγούμενα χρόνια και συζητάμε ακόμη και σήμερα αν υπάρχει προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας με έναν αμετανόητο άνθρωπο; Είναι αδιανόητο», είπε και προσέθεσε ότι «ζητούμενο είναι να βρεθεί ένα πλαίσιο συνεννόησης, το οποίο δεν υπάρχει με τον κ. Βαρουφάκη». «Εμείς επιμένουμε προγραμματικά. Δεν έχουμε καμία εμμονή με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα. Λέμε ότι κυβέρνησαν και οι δύο και τα μοντέλα διακυβέρνησής τους απέτυχαν», συμπλήρωσε.

«Χρειάζεται μεγάλο θράσος…»

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε ότι ο Περισσός έχει ξεκάθαρη θέση, η οποία συμπυκνώνεται στο συμπέρασμα ότι «δεν συμμετέχει σε αντιλαϊκή κυβέρνηση». «Χρειάζεται μεγάλο θράσος για να ζητά κάτι τέτοιο, ενώ είναι καθαρή η θέση του ΚΚΕ», πρόσθεσε, «γιατί το ζήτημα δεν είναι οι συνεργασίες, αλλά με ποια πολιτική μπορούν να γίνουν», τόνισε και υπενθύμισε ότι και το 2012 και το 2015 το ΚΚΕ δεν είχε πιστέψει τις ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας μάλιστα για τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία θα ελάμβανε τότε η κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με το τρίτο Μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα.

(Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας tomanifesto)