Έντονο διεθνές ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή του Δήμου Σίφνου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “Ferien Messe”, όπου παρουσιάστηκε το έργο «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στο πλαίσιο του έργου αναδεικνύεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό η πλούσια, αρχαιομεταλλευτική και μεταλλουργική πολιτιστική κληρονομιά που άνθισε πριν από χιλιετίες, στη Σίφνο, τη Σέριφο, την Κύθνο και στην Κοινότητα Ασγάτας Κύπρου.
Στο πλαίσιο του έργου «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο» αναδεικνύονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τα ιστορικά μεταλλεία της #Σίφνου που ανήκουν στα αρχαιότερα του κόσμου!#sifnos #visitsifnos pic.twitter.com/7kF3qInCy1
— Visit Sifnos (@visitsifnos) April 6, 2023
Πλήθος φίλων του περιπατητικού και πολιτιστικού – αρχαιολογικού τουρισμού ανταποκρίθηκαν στην «επίσημη πρώτη» του Δήμου Σίφνου και ενημερώθηκαν για τις περιηγητικές διαδρομές που οδηγούν στα αρχαία μεταλλεία αργύρου στον ‘Αγιο Σώστη και στα διάσημα χρυσορυχεία της Σίφνου στην περιοχή του Φάρου.
Η δράση «ταξίδεψε» το κοινό χιλιετίες πίσω, καθώς η μεταλλουργική και μεταλλευτική δραστηριότητα στη Σίφνο ξεκίνησε από την 3η χιλιετία π.Χ. Τα αρχαία λατομεία της Σίφνου θεωρούνται από τα πρώτα οργανωμένα λατομεία στον κόσμο και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η Σίφνος ήταν στην αρχαιότητα από τις πλουσιότερες οικονομίες της ανθρωπότητας! Στο πλαίσιο της εκθεσιακής συμμετοχής, πληροφοριακό υλικό διανεμήθηκε σχετικά με την αρχαία μεταλλευτική κληρονομιά των νησιών Σίφνου, Σερίφου και Κύθνου.
Η Πράξη «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ https://metalplaces.eu – Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο», εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.