Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έστειλε σήμερα (11/4) μία ακόμα «προειδοποίηση» στη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν επιτεθεί στο Ντομπάς. Εκφράζοντας την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Υπάρχουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή» ανέφερε, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα στο δίκτυο NBC.
Ο πρόεδρος «ήταν πολύ σαφής: αν η Ρωσία ενεργήσει με απερίσκεπτο ή επιθετικό τρόπο, θα υπάρξουν κόστη, συνέπειες», πρόσθεσε. Χωρίς, πάντως, να διευκρινίζει ποιες θα είναι αυτές.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ -που την Παρασκευή είχε συζητήσει το θέμα με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του- ανέφερε ότι και «οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας μοιράζονται την ίδια ανησυχία».
Στη Μόσχα δε διαψεύδουν τις κινήσεις στρατευμάτων αλλά διαβεβαιώνουν ότι δεν απειλούν κανέναν. Αντίθετα, κατηγορούν το Κίεβο για προκλήσεις, με σκοπό «να επιδεινώσει την κατάσταση στο μέτωπο».
Σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Ουκρανία. «Βέβαια, κανένας δεν δεσμεύεται στον δρόμο του πολέμου, και κανένας δεν δέχεται το ενδεχόμενο ενός τέτοιου πολέμου», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο «Rossya 1». Η συνέντευξη θα μεταδοθεί το βράδυ στη Μόσχα αλλά αποσπάσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα.
«Κανένας, επίσης, δε δέχεται επίσης ούτε το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου στην Ουκρανία» είπε. Αλλά έσπευσε να προσθέσει πως «η Ρωσία δεν θα μείνει αδιάφορη για την τύχη των Ρωσόφωνων» που ζουν στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
«Η Ρωσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει να επιλυθεί η σύγκρουση αυτή. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε χωρίς διακοπή», είπε ο Πεσκόφ.
Ο πόλεμος στο Ντονμπάς ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, έπειτα από μια φιλοδυτική εξέγερση στην Ουκρανία την οποία ακολούθησε επίσης η προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.
Η σύγκρουση αυτή έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου άλλων. Η ένταση των μαχών είχε εν πολλοίς μειωθεί μετά τις συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ το 2015, αλλά η πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης δεν έχει προχωρήσει.
Τις τελευταίες ημέρες το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες επέκριναν τη Μόσχα για τη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ τα φονικά επεισόδια με τους αυτονομιστές είναι σχεδόν καθημερινά.
Σύμφωνα με την Ουκρανία, το Κρεμλίνο μπορεί να ψάχνει μια δικαιολογία προκειμένου να εξαπολύσει μεγάλου εύρους στρατιωτική επιχείρηση.