Να ανεβάσει τους τόνους επέλεξε το Κρεμλίνο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400. Την ίδια ώρα το Βερολίνο επανέρχεται με αρνητικές κατά της Άγκυρας δηλώσεις ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν περνά στην αντεπίθεση.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας εξαιτίας της προμήθειας των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 δείχνουν την προσπάθεια που κάνει η Ουάσιγκτον για να εξασφαλίσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, δήλωσε σήμερα η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Αυτή είναι μια ακόμη ένδειξη της αδυναμίας να αντέξει τον ανταγωνισμό, με βάση τους κανόνες του παιγνιδιού. Οι ΗΠΑ χρειάζεται να κάνουν πρόσθετες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, παρόλο που αυτές οι προσπάθειες είναι έκνομες. Σε αυτές εντάσσονται και οι μονομερείς κυρώσεις και στον τομέα του στρατιωτικό βιομηχανικού συμπλέγματος», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Ένα παρόμοιο σχήμα, σύμφωνα με την Ζαχάροβα , χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και στον τομέα των ΜΜΕ, τον ενεργειακό τομέα και σε άλλους τομείς. «Παντού επικρατεί μία και μόνη αντίληψη, η οποία λέει, να βοηθάμε τους εαυτούς μας, τους παραγωγούς μας, τους επιχειρηματίες μας με τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες», επισήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ στις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν διά στόματος του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και εξουσιοδοτήσεων στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλα στελέχη της SSB.
Για «σειρά προκλητικών ενεργειών» της Τουρκίας στην Μεσόγειο, οι οποίες πλήττουν κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, έκανε λόγο η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες ανάγκασαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο κυρώσεων.
Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «μιλήσαμε εκτενώς για τις σχέσεις με την Τουρκία. Δυστυχώς η κατάσταση είναι έτσι, ώστε μαζί με τα επιθυμητά θετικά πράγματα στα οποία θέλουμε να συνεργαστούμε, για παράδειγμα στο θέμα της μετανάστευσης και της στήριξης της Τουρκίας σε αυτούς τους τομείς, πρέπει όμως και να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην νότια Μεσόγειο, από τις οποίες πλήττονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος και για αυτό αποφασίσαμε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο», δήλωσε η ‘Ανγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της «Ώρας των Ερωτήσεων» της Καγκελαρίου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον εναντίον της Τουρκίας, επειδή αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, χαρακτηρίζοντάς τις επίθεση εναντίον «της κυριαρχίας» της χώρας του.
«Για τι είδους συμμαχία πρόκειται; Η απόφαση αυτή είναι μια ανοικτή επίθεση εναντίον της κυριαρχίας μας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Τουρκίας και των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Στην ομιλία του, ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη πως οι αμερικανικές κυρώσεις θα αποτύχουν στον στόχο τους που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αποθαρρύνουν στις προσπάθειες της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας.
Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως οι κυρώσεις δείχνουν μια εχθρική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε πως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν απ’ αυτές θα ξεπερασθούν.