Εξίσωση για δυνατούς λύτες φαίνεται πως είναι οι αλβανικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Απριλίου. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν υπεροχή του νυν Πρωθυπουργού Edi Rama αλλά η ψαλίδα μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Δημοκρατικού κλείνει. Ο δικομματισμός βγαίνει ενισχυμένος μιας και πολλά είναι τα μικρά κόμματα που έχουν συνασπιστεί γύρω από τα δύο μεγάλα.
του Ρενάτο Λέκκα*
Κλειδί για τις εξελίξεις είναι το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας Ilir Meta. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη είναι ιδιότυπο κόμμα που διατηρεί πολύ ισχυρό πελατειακό σύστημα και γι’ αυτό και στις πολιτικές αναλύσεις μπορεί να χαρακτηριστεί ως «απρόβλεπτο» κόμμα, επικεφαλής του είναι η σύζυγος του Meta, Monika Kryemadhi.
Πολλά είναι τα μικρά κόμματα που συμμετέχουν στον συνδυασμό του Lulzim Basha και αυτό τις τελευταίες μέρες δημοσκοπικά – τουλάχιστον – κερδίζει συνεχώς έδαφος. Σε έρευνα της ελληνικής εταιρίας MRB για λογαριασμό του Euronews Albania (15/04) οι κάτοικοι των Τιράνων σε ερώτηση τη κόμμα θα ψηφίσατε αν σήμερα είχαμε εκλογές απαντούν:
- Σοσιαλιστικό Κόμμα (Rama) 41.5%
- Δημοκρατικό Κόμμα (Basha) 36.5%
- Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη 5.9%
- Υπόλοιπα 3.7%
- Αδιευκρίνιστη Ψήφος 12.4%
Σε όλα τα γκάλοπ που έχουν δημοσιευτεί ο Rama είναι πρώτος με πολλές έρευνες μάλιστα να δείχνουν αυτοδυναμία. «Υπάρχει μία συμμαχία από όλους τους υπόλοιπους εναντίον μου. Θέλουν να τελειώνουν με τον Πρωθυπουργό Rama», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο επί 16 χρόνια αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Rama κατηγορείται από την Αντιπολίτευση για διαφθορά και για συμμετοχή του σε σκοτεινές υποθέσεις που σχετίζονται με ναρκωτικά. Οι αντίπαλοι του τον περιγράφουν ως έναν αυταρχικό Πρωθυπουργό που έχει σχέσεις με την αλβανική μαφία. Ο ίδιος απαντά ότι όλα αυτά είναι ψευδή και μία προσπάθεια από τους αντιπάλους «να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα, αφού το δικό τους πολιτικό κόμμα έχει σχέση με τη μαφία των ναρκωτικών».
Η δεύτερη τετραετία Rama ήταν δύσκολη διότι είχε να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα του σεισμού 26ης Νοεμβρίου του 2019 που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 50 ανθρώπους ενώ λίγο αργότερα ήρθε και η πανδημία του κορωνοϊού. Έχει ως πολιτική σημαία προς τις εκλογές το καθεστώς «υποψήφιας χώρας για στην ΕΕ» αλλά και τις εις βάθος μεταρρυθμίσεις που έκανε τόσο στο δικαστικό σώμα, όσο και στο δημόσιο. Συνομιλητής της Γερμανίας, δυτικόφιλος αλλά παράλληλα και «στενός φίλος» του Erdogan όπως ο ίδιος λέει.
Ο Basha φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας. Η σύγκρουσή του με το Rama είναι σφοδρή, ήδη από την περίοδο που ο Basha διεκδίκησε το δήμο Τιράνων από τον τότε δήμαρχο Rama και τον νίκησε (δικαστικά). Πολιτικό τέκνο του πρώην Πρωθυπουργού Sali Berisha που έχει διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών. Θεωρείται μετριοπαθής, παιδί του κομματικού σωλήνα. Δηλώνει φιλοδυτικός αλλά η επιλογή να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές από την αλβανική βουλή τον Φεβρουάριο του 2019 είναι κάτι που δεν άρεσε τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις ΗΠΑ. Επεδίωξε την κοινή κάθοδο με το κόμμα Meta αλλά οι συζητήσεις δεν ευδοκίμησαν.
*Ο Ρενάτο Λέκκα είναι αρχισυντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και την εφημερίδα «Το Ποντίκι». Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ΙΒΝΑ