Ο αστικός μύθος θέλει τον Αλ. Τσίπρα να μην έχει δουλέψει ποτέ του κανονικά. Ο ίδιος, ωστόσο, αντικρούει αυτές τις πληροφορίες λέγοντας ότι δούλεψε “7 χρόνια με μπλοκάκι σε διάφορες κατασκευαστικές”. Πότε και σε ποιες κατασκευαστικές είναι άγνωστο.
Το μόνο που “γνωρίζουμε” είναι αυτό που ο ίδιος ο Τσίπρας ισχυρίστηκε το 2008, όταν ερωτήθηκε σχετικά από τον μακαρίτη δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια:
“Από το Φλεβάρη του 2000 είμαι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ και από τον Ιούνη του ίδιου χρόνου μέλος του ΤΕΕ, έχοντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Από το 2000 ανήκω στην ολοένα και διευρυνόμενη κατηγορία των μηχανικών με μπλοκάκι, δηλαδή με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε περισσότερους του ενός εργοδότη. Παράλληλα το 2003 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη πολεοδομία και χωροταξία, σε διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ.
Το 2006 έχοντας κλείσει πενταετία και πληρώντας την απαιτούμενη από το νόμο τεχνική εμπειρία, έκανα αίτηση εγγραφής στο μητρώο ΜΕΚ του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η αίτηση εγκρίθηκε και απέκτησα πτυχίο β’ τάξης.
Το Φλεβάρη του 2006 κατέθεσα το πτυχίο μου στη στελέχωση τεχνικής εταιρίας από κοινού με τον ξάδελφο μου και μηχανολόγο μηχανικό Γ. Τσίπρα, συστήνοντας ομόρρυθμη τεχνική εταιρία.
Η εν λόγω ομόρρυθμη εταιρία από το Φλεβάρη του 2006 ως σήμερα δεν έχει να επιδείξει σημαντικό απολογισμό. Σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία από το Ε9 της εφορείας που δείχνουν για το 2006 κέρδη 7091,63 ευρώ και για το 2007 ζημία 3534,07 ευρώ.
Αντιστοίχως το ατομικό μου εισόδημα από την έναρξη της εταιρίας ως σήμερα βρίσκεται στα ίδια χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αποδεικνύεται από τις σχετικές φορολογικές μου δηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα το 2006 είχα εισόδημα 9500 ευρώ και το 2007, 11174,60 ευρώ.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οποιαδήποτε σκέψη για ευνοϊκή επιρροή της αναγνωρισιμότητάς μου στην επαγγελματική μου δραστηριότητα ως πολιτικού μηχανικού, δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Σε ότι αφορά το σκέλος του ερωτήματός σας για το ασυμβίβαστο ή μη της συμμετοχής μου σε τεχνική εταιρία, όντας πρόεδρος του ΣΥΝ, σας ενημερώνω ότι από την ανάληψη των καθηκόντων μου, δεν έχω δυνατότητα να ασκώ επαγγελματική δραστηριότητα, όχι λόγω νομικού ή ηθικού κολλήματος, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου.
Για το λόγο αυτό έχω κινήσει τη διαδικασία και της τυπικής αντικατάστασής μου στη στελέχωση της εταιρίας, δίνοντας ένα εύλογο χρονικό περιθώριο στην εταιρεία να βρει άλλο συνάδελφο-συνεργάτη έτσι ώστε να προχωρήσουμε και στην τυπική τροποποίηση και αντικατάσταση.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που δεν υπήρξα ποτέ ανεπάγγελτος ή κρατικοδίαιτος ή εισοδηματίας από τη περιουσία της οικογένειά μου. Σε συνθήκες ιδιαίτερα σκληρές για ένα νέο μηχανικό προσπάθησα να ασκήσω το επάγγελμα μου, στο οποίο και σκοπεύω να επιστρέψω όταν ‘ξεμπερδέψω’ με τα δημόσια αξιώματα.
Αλέξης Τσίπρας”.
Μόλις ξεμπερδέψει…
Από την παραπάνω απάντηση κρατάμε δύο πράγματα:
1. Στην προσπάθειά του να ασκήσει το επάγγελμά του έφτιαξε μαζί με τον ξάδελφό του Γιώργο Τσίπρα μια ΟΕ, η οποία, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και η επιτομή της επιτυχίας.
2. Ότι μόλις “ξεμπερδέψει” με τα δημόσια αξιώματα θα ασκήσει το επάγγελμα του μηχανικού. (Καλομελέτα κι έρχεται, Αλέξη).
Ο “αυτοδημιούργητος”
Μέχρι σήμερα ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει εξηγήσει, επαρκώς, που ακριβώς δούλεψε και πόσα ένσημα- εκτός από τα κομματικά- έχει κολλήσει. Ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει να λέει με μεγάλη ευκολία ότι είναι “αυτοδημιούργητος”. Όπως έκανε, καλή ώρα, χθες στη συνέντευξή στο Κόντρα, όπου είπε τα εξής για το συγκεκριμένο θέμα:
“Εγώ δεν ήμουν γόνος ούτε πλούσιας ούτε πολιτικής οικογένειας να έχω πατέρα πρωθυπουργό ή να έχω τζάκι πολιτικό. Εγώ ήμουν ένας μαθητής στο δημόσιο Λύκειο, στο Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων. Αυτός όλη του τη ζωή την πέρασε στα πούπουλα και είχε σαν στόχο οικογενειακό να γίνει πολιτικός και πρωθυπουργός, διότι έχουν οικογενειακή παράδοση να κυβερνάνε τη χώρα. Άβυσσος μας χωρίζει. Εγώ ήμουν αυτοδημιούργητος και είμαι αυτοδημιούργητος. Αυτός μας είπε κιόλας ότι κόλλησε ένσημο όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός. Τα βρήκε όλα έτοιμα στη ζωή του”.
Ισχυρίζεται, λοιπόν, ο Τσίπρας ότι δεν ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας κι ότι είναι αυτοδημιούργητος. Σύμφωνα όμως με αρκετά δημοσιεύματα η τεχνική εταιρία της οικογένειας Τσίπρα έκανε πολλές και καλές δουλειές τη δεκαετία του ’70, του ’80 και του ’90. Αρα, μάλλον, δεν ισχύει το (από τα συμφραζόμενα) περί “φτωχής και ταπεινής οικογένειας”.
Για το “αυτοδημιούργητος”, τώρα, καλό είναι κάποια στιγμή να πληροφορήσει(ως έχει υποχρέωση) ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τον ελληνικό λαό που, πότε, πόσα χρόνια δούλεψε (πραγματικά) και σε ποιους εργοδότες. Για να μην υπάρχουν σκιές, αλλά και για να αφαιρέσει κάθε επιχείρημα από τους επικριτές του.
Εκτός αν με το “αυτοδημιούργητος” εννοεί την καριέρα του στο Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κι αυτό ελέγχεται. Διότι όπως είναι γνωστό ο Αλ. Τσίπρας έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελέω Αλαβάνου, ο οποίος είχε την “έμπνευση” να του δώσει το “δαχτυλίδι” της αρχηγίας. Μέχρι τότε τα μόνα “ένσημα” που είχε να επιδείξει ήταν από κάποιες καταλήψεις στο σχολείο που πήγε στους Αμπελόκηπους και όταν βρέθηκε στο πλοίο των Ελλήνων ακτιβιστών που πήγαιναν στη μεγάλη διαδήλωση στη Γένοβα κατά της παγκοσμιοποίησης τον Ιούνιο του 2001.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέκος Αλαβάνος ήταν αυτός που έδωσε το 2008 το “δαχτυλίδι” στον εξωκοινοβουλευτικό Αλέξη Τσίπρα, “αδειάζοντας” τον Φώτη Κουβέλη. Ο «πολιτικός πατέρας» του τέως πρωθυπουργού, έχει κάνει δημόσια την αυτοκριτική του για την επιλογή να “επιβάλλει” στην ηγεσία του Συνασπισμού τον Τσίπρα λέγοντας μάλιστα κάποια στιγμή: «Και ο Χριστός έκανε μαθητή του τον Ιούδα».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Τσίπρας, που τόσο κόπτεται για το λαό, δεν έχει επιλέξει ποτέ του να ζητήσει για την αρχηγία του κόμματος τη ψήφο της βάσης. Πάντα επέλεγε την “ασφάλεια” του Συνεδρίου. Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διεκδίκησε, με ανοιχτή ψηφοφορία, το 2015 την αρχηγία της ΝΔ. Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 404.078 πολίτες. Στο δεύτερο γύρο, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικράτησε του Β. Μεϊμαράκη με ποσοστό 52,43% και εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.
Τα ένσημα του Μητσοτάκη
Για να μην εκτίθεται διαρκώς(περί ορέξεως κολοκυθόπιτα) ο αμετροεπής και μέγας λαϊκιστής Τσίπρας ας διαβάσει κάποια στιγμή το βιογραφικό του Κυρ. Μητσοτάκη.
Θα μάθει για παράδειγμα, εφόσον το κάνει, ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική.
Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.
Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης.
Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.
Κοντολογίς, ο Μητσοτάκης και ένσημα έχει κολλήσει και δεν κρύβει σε ποιες εταιρείες έχει εργαστεί. Σε αντίθεση με τον Τσίπρα που κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τις εταιρείες που εργάστηκε και ποιους είχε εργοδότες…
Τσίπρας χωρίς fake news δεν λέει…
Από τη χθεσινή συνέντευξη δεν θα μπορούσαν αν λείψουν από το λόγο του Αλ. Τσίπρα και τα γνωστά fake news με τα οποία συνηθίζει να διανθίζει τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Σε ερώτηση του Βασίλη Σκουρή για τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του “ότι από το δικό σας κόμμα μεθοδεύεται μια επίθεση στον ίδιο, στην οικογένειά του, στα παιδιά του” η απάντηση του Τσίπρα ήταν η… αναμενόμενη: “Εμείς δεν ασχοληθήκαμε με την οικογένειά του ποτέ. Ασχοληθήκαμε όμως μ’ αυτό το οποίο δικαιούμεθα ως αντιπολίτευση ή ως πολιτικοί αντίπαλοι. Διότι όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και καταθέτεις πόθεν έσχες, οφείλεις το πόθεν έσχες –και συμπεριλαμβάνει και τη σύζυγό σου- να ανταποκρίνεται στη νομιμότητα. Οφείλεις να μην υποκρύπτεις εισοδήματα. Αυτό δεν είναι θέμα ότι ασχολούμαστε με καμιά οικογένεια, αυτό είναι θέμα το οποίο είναι, θα έλεγε κανείς σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα ήταν αιτία παραίτησης ενός πρωθυπουργού. Δε θέλω να κάνω ούτε χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση ούτε με ενδιαφέρει η πολιτική των παρασκηνίων και της κλειδαρότρυπας, δεν με αφορά όλο αυτό”.
Και τα λέει αυτά ο πολιτικός που ουκ ολίγες φορές από το βήμα της Βουλής έχει επικαλεστεί χυδαία και κίτρινα δημοσιεύματα για την Μαρέβα Μητσοτάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συμπέρασμα: αν δεν έλεγε στη χθεσινή του συνέντευξη όλα αυτά τα χοντροκομμένα ψέματα και γνωστά… μασάλια ο Τσίπρας, τότε δεν θα ήταν Τσίπρας. Τελεία και παράγραφος.