Παρελθόν αποτελεί πλέον το συνέδριο γονιμότητας μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το βίντεο που δημιούργησαν οι διοργανωτές για την προώθησή του. Το βίντεο βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών και οδήγησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να αποσύρει την αιγίδα της κάτω από την οποία είχε θέσει το συνέδριο ενώ αποχώρησαν συμμετέχοντες και χορηγοί.
Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας.
— Thodoris Livanios (@th_livanios) June 12, 2021
Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η οργανωτική επιτροπή «αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.
Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας.
Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους αρουσιασθούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν.
Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.
Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.
Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν».
Δείτε το βίντεο που προκάλεσε τις αντιδράσεις:
Την Κυριακή, ένας εκ των κεντρικών ομιλητών, ο γνωστός γυναικολόγος, Κώστας Πάντος, υποστήριξε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως το διαφημιστικό σποτ είναι μεν σκληρό, ωστόσο παρουσιάζει την ωμή αλήθεια. Τονίζοντας πως «το βίντεο δεν λέει ‘κάνε παιδιά’, αλλά ‘ενημερώσου’». Όπως είπε ο κ. Πάντος, σκοπός της διαφήμισης δεν είναι να πείσει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά ούτε να τις εκβιάσει. Και περαιτέρω αναφέρθηκε στην ορμόνη της γονιμότητας, η οποία μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας.
Ο ιθύνων νους του σποτ, η δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια της πρωινής εκπομπής «Πάμε Δανάη», Κία Παπαδοπούλου, σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε πως «αυτό το κείμενο έχει τη δική μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Γράφω όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά».