Τα όσα συμβαίνουν με τις φωτιές στη χώρα τείνουν να μετατραπούν σε πρωτοφανή γεγονότα που προκαλούν ερωτήματα. Ένας ακήρυχτος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη  με τις πυρκαγιές να συνδέονται με την κλιματική κρίση, ταυτόχρονα όμως τίθεται θέμα αναφορικά με την συχνότητα εμφάνισης νέων εστιών. Μόνο την Πέμπτη οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν 124 εστίες.

Τα επίσημα στοιχεία προκαλούν ίλιγγο. Οι φωτιές από τις 13 Ιούλιου πρέπει να έχουν ξεπεράσει τις 600. Και ναι μεν οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν όμως η διάσπαση των δυνάμεων είναι τέτοια που καθιστά αδύνατη την οριοθέτηση αυτών που ξέσπασαν σε δασικές περιοχές με μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα.

Η κόπωση των στελεχών της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας, των ανδρών και των γυναικών της ΕΛΑΣ και όλων των άλλων φορέων που εμπλέκονται στην κατάσβεση είναι μεγάλη, αφού δεν έχουν σταματήσει να παλεύουν με την φωτιά επί σειρά ημερών.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν χωρά μικροπολιτικές – μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ούτε μπορεί να αξιοποιηθεί από πολιτικούς φορείς και εκπροσώπους τους για να αποκομίσουν κάποια οφέλη σε βάρος της κυβέρνησης ή στις μεταξύ τους διαμάχες.

Ο τραγικός θάνατος των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην ώρα του καθήκοντος, η κατάσταση στις αποθήκες πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, τα δεκάδες χιλίαδες καμένα στρέμματα δεν αποτελούν τη βάση μιας νέας καταστροφολογίας και σίγουρα δεν επιτρέπουν την τοξική και ακραία λαικίστικη αντιπολίτευση.

Όσοι παρασυρθούν από τα τρολ του διαδικτύου που κινούνται πλέον σε αισχρά πεδία κριτικής και επιθέσεων θα αντιμετωπίσουν την κατακραυγή των ίδιων των πολιτών. Και όσοι θεωρούν πως οι φωτιές μπορούν να φέρουν πολιτικές εξελίξεις ζουν στο δικό τους φαντασιακό κόσμο.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Οι πολίτες βλέπουν τι ακριβώς συμβαίνει. Και διαπιστώνουν ποιοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες της χώρας. Ποιοι είναι αυτοί που έφτασαν στο σημείο τη μια ημέρα να κατηγορούν την κυβέρνηση και την πυροσβεστική πως ακολουθεί δόγμα τήρησης αποστάσεων από την κατάσβεση και ποιοι την άλλη μιλούν για ηρωικές προσπάθειες προκειμένου να πάρουν λίγη από τη δόξα των πυροσβεστών, ακόμη και από το θάνατο των δύο ηρώων της πολεμικής αεροπορίας.

Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Το δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που καλείται να αντιμετωπίσει μια ακόμη υβριδικού περιεχομένου κρίση. Και ναι μέν είναι ακήρυχτος εν τούτοις πέραν του εχθρού που λέγεται πυρκαγιά υπάρχουν και τα ανθρώπινα χέρια που τη βάζουν, είτε από αμέλεια, είτε λόγω ψυχοπαθολογικών προβλημάτων , είτε ακόμη και με δόλο.

Οι φωτιές δεν μπαίνουν μόνες του, παρά μόνο αν χτυπήσουν κεραυνοί ή προκληθούν εξ αιτίας βλαβών σε πυλώνες της ΔΕΗ. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ευθύνονται ανθρώπινα χέρια.

Υγ.: Η ενεργοποίηση της ΕΥΠ και των υπολοίπων υπηρεσιών ήταν επιβεβλημένη και γι αυτό έγινε. Όμως προηγείται η αντιμετώπιση των πυρκαγιών που την Πέμπτη ξεπέρασαν σε αριθμό κάθε προηγούμενο .