Το διεθνές φεστιβάλ τζαζ του Πορτ-ο-Πρενς, που παραδοσιακά οργανώνεται στα τέλη του Ιανουαρίου, αναβλήθηκε επ’ αόριστον εξαιτίας της βαθιάς ανασφάλειας στην πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου συμμορίες βαριά οπλισμένων κακοποιών επεκτείνουν τον εδαφικό τους έλεγχο, ανακοίνωσαν οι οργανωτές του προχθές Κυριακή.
«Δεν γίνεται να πάρουμε το ρίσκο, όχι μόνο για τους 150 μουσικούς, αλλά και για τις ομάδες μας και για το κοινό», εξήγησε χθες Δευτέρα η Μιλένα Σάντλερ, η διευθύντρια του οργανισμού Haïti Jazz, που οργανώνει το φεστιβάλ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Εδώ και λίγο καιρό σκεφτόμασταν ότι, ακόμη και ηθικά, θα ήταν δύσκολο να κάνουμε μια γιορτή σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε η υπεύθυνη του φεστιβάλ Papjazz, στο οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο μουσικοί από κάπου δεκαπέντε χώρες.
Οι συμμορίες επεκτείνουν τα εδάφη που ελέγχουν και έχουν πολλαπλασιάσει τις απαγωγές. Εμποδίζουν την ασφαλή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται καύσιμα.
Η έλλειψη καυσίμων που προκαλούν έχει πλήξει σκληρά τους τομείς των μεταφορών, ενώ νοσοκομεία, εμπορικά καταστήματα και σχολεία έχουν αναγκαστεί να μειώσουν δραστικά τις δραστηριότητές τους.
Με φόντο τη χαοτική κατάσταση, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά συνέστησαν στους πολίτες τους οι οποίοι ζουν στην Αϊτή να προγραμματίσουν την αποχώρησή τους από τη χώρα της Καραϊβικής.
«Δημιουργούμε μουσική» και «δεν μπορούμε μόνο με λόγια να εκφραστούμε απλά εναντίον αυτής της κατάστασης», σχολίασε η Μιλένα Σάντλερ, η οποία πάντως ελπίζει ότι το φεστιβάλ Papjazz θα γίνει μέσα στο 2022.
«Αν η κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέψει τη συνηθισμένη του μορφή, συναυλίες για οκτώ ημέρες, θα κάνουμε κάτι και δεν θα γίνει ψηφιακά», εξήγησε. «Αν πρέπει να είναι μια ημέρα, θα είναι για μια μέρα», πρόσθεσε η Μιλένα Σάντλερ, η οποία, με τους αϊτινούς και τους διεθνείς εταίρους της διοργάνωσης, θέλουν η εκδήλωση να γίνει στα τέλη του Ιουνίου.
Η μοναδική χρονιά που το Papjazz είχε ακυρωθεί ήταν το 2010, εξαιτίας του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου, ο οποίος είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στο Πορτ-ο-Πρενς και σε αρκετές άλλες πόλεις της Αϊτής, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους.