Κίνηση ματ ήταν η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κινηθεί εκτός των κομματικών ορίων ικανοποιώντας εν μέρει το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για υποψήφιο ο οποίος δεν θα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία ενώ την ίδια στιγμή στριμώχνει στη γωνία τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα φανεί ασυνεπής. Και αυτό καθώς πρόκειται για την πρώτη του επιλογή για το ΣτΕ.
Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως η κ. Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να εκλεγεί από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία και μάλιστα χωρίς να ελπίζουν στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να αντιδρά θετικά στην πρόταση Μητσοτάκη, η τελική απόφαση όμως θα ληφθεί την Πέμπτη (15/1) μετά από τη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος. Η ταυτότητα της κ. Σακελλαροπούλου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για το ΚΙΝΑΛ να στηρίξει την υποψηφιότητά της.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι δύσκολα θα μπορέσουν να στηρίξουν την υποψηφιότητα. Αφενός γιατί έχουν δεσμευθεί έναντι στον Προκόπη Παυλόπουλο και αφετέρου διότι δεν θέλουν να συμπλεύσουν με τη Νέα Δημοκρατία.
Την επίσημη απόφαση θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος όμως από την πρώτη στιγμή πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν αιχμές για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και συνδέουν την ανακοίνωση με επικοινωνιακές στοχεύσεις λόγω της συγκυρίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό».
Μόνο που η επιλογή αυτή είναι ανακόλουθη με το παρελθόν. Μάλιστα ήδη επιχειρούν από την Κουμουνδούρου να δικαιολογήσουν την στάση σχολιάζοντας πως «είναι εξαιρετική για δικαστής για αυτό την επιλέξαμε».
Η αλήθεια είναι όμως πως ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου μια σύμμαχο. Άλλωστε εκείνη υπήρξε εισηγήτρια στην απόφαση για τη διατήρηση των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας και της Δ. Αρεοπαγίτου και εισηγήτρια στην απόφαση εναντίον της εκτροπής του Αχελώου. Δύο περιπτώσεις που στήριξε μέχρι τέλους ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2018 υπό την προεδρία της το ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι νόμιμη και αναγκαία η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Ακόμη, ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.
Υπήρξε και «σύμμαχος» – κατά το ΣΥΡΙΖΑ- στην περίπτωση με τις τηλεοπτικές άδειες καθώς τότε παραιτήθηκε (και ο Χρήστος Ράμμος) από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ με αφορμή τα όσα προέβαλε ως αιτιολογία ο τότε πρόεδρός του Ν. Σακελλαρίου για τη ματαίωση της διάσκεψης επί του θέματος των τηλεοπτικών αδειών.
Στην επιστολή παραίτησής της ανέφερε ότι «με την ανακοίνωση το ΔΣ αποδοκιμάζει, ως ψευδή, “όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο”, με βάση όχι τη δική του αντίληψη για τα πράγματα αλλά την ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου, μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη, κατά την αντίληψή μου φορά, σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου».
«Με την ανακοίνωσή του αυτή», πρόσθεσε η κα. Σακελλαροπούλου, «το ΔΣ, κατά πλήρη παραγνώριση του θεσμικού ρόλου της Ένωσης, εξέφερε γνώμη για ζήτημα το οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πώς δηλαδή, υπό ποίες συνθήκες και για ποιο πραγματικά λόγο διακόπηκε μία διάσκεψη) ούτε ανήκε στις αρμοδιότητές του».