Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας για τα μέτρα που θα ληφθούν στις περιοχές που δοκιμάζει η  κακοκαιρία, ανέφερε πως το υπουργείο Υγείας έχει ήδη εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για τις απειλές σε θέματα δημόσιας υγείας στις «το οποίο και υλοποιούμε και είναι σε τέσσερις άξονες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά σε αυτούς τους άξονες: 

«Ο πρώτος αφορά στον έλεγχο του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, με επαναληπτικούς ελέγχους, για να διασφαλίσουμε ότι όταν δίνεται το νερό στην κυκλοφορία είναι ασφαλές για τους πολίτες. Άρα, οι πολίτες, μέχρι να έχουν επίσημη ενημέρωση από τις αρχές, καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ως πόσιμο».

«Δεύτερον. Υπάρχουν ειδικότερες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας τις οποίες θα πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες αυτές τις μέρες για να διατηρηθούν ασφαλείς. Τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνητικά μολυσματικά. Συν το ότι έχουμε αυξημένο αριθμό και έκταση η οποία καλύπτεται από νεκρά ζώα, αυτό καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο επιβαρυμένη και θα πρέπει να έχουν στο νου τους και αυτό».

«Ο τρίτος άξονας στον οποίο εργαζόμαστε είναι η επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά τα λοιμώδη νοσήματα σε τέτοιες περιπτώσεις, για παράδειγμα τη γαστρεντερίτιδα. Ήδη βγήκε εγκύκλιος προς τις δομές υγείας για να έχουν επιδημιολογική επιτήρηση σε συγκεκριμένα νοσήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας το οποίο έχουμε στήσει εδώ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ιατρικό τμήμα, στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας».

«Έχουμε ξεκινήσει ήδη και την εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να ξέρετε, καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα Δυτικού Νείλου, το υπουργείο Υγείας κάνει αυτήν τη δουλειά όλον τον χρόνο. Τώρα, λοιπόν, εντατικοποιούμε την προσπάθεια. Δεν αναμένουμε αυτήν την εβδομάδα να έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει αφού γίνει αποστράγγιση στις περισσότερες περιοχές. Αναμένουμε, λοιπόν, σε μία εβδομάδα από σήμερα να έχουμε παραπάνω ζήτημα ως προς αυτό. Γι’ αυτό και θα ελέγξουμε έγκαιρα για να μην υπάρχουν περαιτέρω επιβαρύνσεις σε σχέση με τα έντομα στην περιοχή».