Τη νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, περιγράφουν δύο γυναίκες από το Αφγανιστάν στην ΕΡΤ. Η αποφασιστικότητά τους να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αντισταθούν στην οπισθοδρόμηση εντυπωσιάζει.
Η Παστάνα Ντουράνι, με έντονη κοινωνική δράση μέχρι σήμερα, δεν αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία της στο Αφγανιστάν για λόγους ασφαλείας και δεν σκέφτεται προς το παρόν να εγκαταλείψει τη χώρα της.
«Δεν είναι μόνο αυτοί που έχουν δικαιώματα σε αυτή τη γη. (Αυτή η χώρα) ανήκει εξίσου και σε εμένα, κι έτσι προτίθεμαι να την προστατέψω και να πολεμήσω και θα δούμε πόσο μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι δική τους και όχι δική μου» σημείωσε η Παστάνα Ντουράνι, εκτελεστική διευθύντρια της “LEARN” στο Αφγανιστάν.
«Oι Αφγανές είναι τώρα μορφωμένες, εδυναμωμένες, έχουν πρόσβαση σε εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης, σε τεχνολογία, ο κόσμος είναι περισσότερο συνδεδεμένος και οι Αφγανές γυναίκες είναι μαχήτριες και θα αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους» σημείωσε η κα. Ντουράνι.
Στο Αφγανιστάν το ποσοστό των κοριτσιών που φοιτούσαν στο Γυμνάσιο αυξήθηκε από το 6% το 2003 στο 39% το 2017. Το 5% των γυναικών σπουδάζουν σε κολέγια ή πανεπιστήμια, και το 22% εργάζεται. Εξ` αυτών ποσοστό 20% είναι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ γυναίκες ήταν και το 27% των βουλευτών στο αφγανικό κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2021.
Η Ναντίν Γκούρι διέμεινε για πολλά χρόνια στο Αφγανιστάν και σήμερα από το Λονδίνο παρέχει βοήθεια σε γυναίκες που προσπαθούν να διαφύγουν από το νέο καθεστώς.
«Αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε πληροφορίες από το πεδίο ότι οι Ταλιμπάν και ο όχλος που τους υποστηρίζει διασχίζουν την Καμπούλ και άλλες πόλεις και αναζητούν ανθρώπους πόρτα – πόρτα. Έχουν μια λίστα με ονόματα, ανθρώπους που δούλεψαν για ξένους οργανισμούς ή ξένα στρατεύματα, οποιονδήποτε δούλεψε στα ΜΜΕ, οποιονδήποτε έκανε πράγματα που δεν τους αρέσανε» δήλωσε η δημοσιογράφος – συγγραφέας Ναντίν Γκούρι.
Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες στο Αφγανιστάν που θυμούνται τη ζωή υπό τους Ταλιμπάν την πρώτη φορά και είναι φοβερά τρομαγμένες, προσθέτοντας: «Αλλά υπάρχουν και έφηβες, κορίτσια μέχρι 20 χρονών που δεν το θυμούνται αυτό. Υπάρχει μια νέα γενιά που έχει μεγαλώσει σε δημοκρατία, όχι τέλεια και με πολλά προβλήματα, αλλά μια δημοκρατία που επέμενε και έχουν μεγαλώσει με ελευθερίες. Αυτές τις έχασαν μέσα σε μία νύχτα».
Καθώς χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μία νέα προσφυγική κρίση φαίνεται να είναι προ των πυλών.
«Αυτή η κατάσταση μας έκανε όλους λιγότερο ασφαλείς. Το Αφγανιστάν θα γίνει ο παράδεισος της τρομοκρατίας και του ισλαμικού εξτρεμισμού. Και θα υπάρξει μια γενιά νέων Αφγανών που δεν θα μπορεί να εμπιστευτεί ποτέ ξανά τη διεθνή κοινότητα» τόνισε η Ναντίν Γκούρι.
«Μιλάω σε εσάς στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι η χώρα σας έχει ήδη αναλάβει άνισα το βάρος μεγάλων προσφυγικών ροών. Ήταν άδικο που οι Έλληνες έπρεπε να το αντιμετωπίσουν αυτό, αλλά δυστυχώς είναι πιθανό να ξανασυμβεί τώρα» υπογράμμισε η κα. Γκούρι.