Τον Αδωνι Γεωργιάδη τον συναντήσαμε την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, στα χιλιάδες ευχετήρια μηνύματα προσθέσαμε τις ευχές του «Μανιφέστο», μαζί με ερωτήσεις για όσα απασχολούν την επικαιρότητα.

Ο υπουργός Υγείας περιγράφει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί όποιος προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, «να ενώνει τους Ελληνες και να μη θέλει να συγκυβερνά».

Οταν τον ρωτάμε για τον προφυλακισμένο αστυνομικό της Βουλής, είναι σαφής: «Πολλά πράγματα πήγαν λάθος, δεν θα έπρεπε να έχει διοριστεί καν στο ελληνικό Κοινοβούλιο με αυτόν τον φάκελο».

Κλείνοντας την ανά χείρας συνέντευξη δηλώνει ικανοποιημένος από την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων και περιμένει να γίνει το πρώτο ταμείο περίπου σε δύο μήνες για να φανεί πόσο μειώθηκε η λίστα στις αναμονές των χειρουργείων.

Πώς σας φαίνεται η επιλογή του Αμερικανού Προέδρου για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα;

Ξέρω ότι έχει προκαλέσει πάρα πολλά σχόλια αυτή η επιλογή, θετικά και αρνητικά, όπως συνήθως συμβαίνει στη δημόσια σφαίρα. Ομως, θα μου επιτρέψετε εγώ να το δω από την εξής σκοπιά: ο Πρόεδρος Τραμπ επιλέγει να φέρει στην Ελλάδα ένα πρόσωπο του πολύ στενού κύκλου του. Αυτό, πέραν των σχολίων και των τρολ του Διαδικτύου, στην πραγματικότητα δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον του για την περιοχή. Αν μας θεωρούσε κάτι ασήμαντο για αυτόν, θα έστελνε κάποιον του ευρύτερου κύκλου του.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κατά τη γνώμη σας το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει κατά βάση δύο χαρακτηριστικά: το πρώτο, να ενώνει κατά το δυνατόν τους Ελληνες και να μη διχάζει. Και το δεύτερο, να μη θέλει να συγκυβερνά. Οποιο πρόσωπο έχει αυτά τα δυο χαρακτηριστικά –είτε από την κεντροδεξιά, είτε από την κεντροαριστερά, είτε από το κέντρο, είτε από οπουδήποτε αλλού– μπορεί θεωρητικά να έχει αυτόν τον ρόλο. Τώρα, το ποιον θα προτείνει ο πρωθυπουργός, αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οταν θα ανακοινώσει την πρότασή του, τότε ευχαρίστως να το σχολιάσουμε.

Είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπιση τυχόν μεταναστευτικών ροών που θα προκύψουν με την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία;

Γενικά η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, τα τελευταία πέντε χρόνια, τα έχει πάει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δείτε τι έγινε στην Ιταλία: εξέλεξαν μια πρωθυπουργό με κεντρικό στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και, ακόμα και σήμερα, η χώρα μας έχει πολύ λιγότερες μεταναστευτικές ροές –αναλογικά– από την Ιταλία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδίδει καλύτερα από την κυβέρνηση Μελόνι στο μεταναστευτικό ζήτημα και αυτό κάτι πρέπει να λέει σε όσους ασκούν σκληρή κριτική στη μεταναστευτική πολιτική μας.

Τι πήγε λάθος και ένας αστυνομικός υπηρετούσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή για την υπόθεση φρίκης με πρωταγωνιστές-θύματα τα παιδιά του;

Προφανώς πολλά πράγματα πήγαν λάθος. Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, δεν θα έπρεπε να έχει διοριστεί καν στο ελληνικό Κοινοβούλιο με αυτόν τον φάκελο. Το πώς –επί προεδρίας Βούτση– ένας αστυνομικός που έχει κατά το παρελθόν καταδικαστεί για ξυλοδαρμό βρίσκεται στη Βουλή, εμένα προσωπικά μου δημιουργεί πολύ μεγάλα ερωτηματικά. Δεν ρίχνω ευθύνη στον κύριο Βούτση, για να μην παρεξηγηθώ, απλά λέω ότι το σύστημα είχε κενά. Και, βεβαίως, το ότι παρέμεινε στη θέση του στη Βουλή και μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, επίσης είναι μια αποτυχία του συστήματος. Δεν θέλω καθόλου να χαϊδέψω αυτιά. Πρέπει το σύστημα να γίνει πιο αυστηρό. Ανθρωπος ο οποίος έχει ψήγματα στον φάκελό του δεν μπορεί να υπηρετεί στη Βουλή. Η Βουλή είναι το κοινό μας σπίτι.

Θεωρείτε φυσιολογικό η τουρκική μαφία να δρα και να λύνει τις διαφωνίες της στη χώρα μας, μέρα μεσημέρι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές;

Δεν το βρίσκω καθόλου φυσιολογικό. Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι, εκείνη τη στιγμή, είχαμε προγραμματισμένα εγκαίνια στο Ασκληπιείο Βούλας για την έναρξη των νέων ΤΕΠ και προφανώς τα ακυρώσαμε καθ’ όσον το νοσοκομείο έπρεπε να περιθάλψει αμέσως τον τραυματία. Η Ελληνική Αστυνομία έδρασε σε πρώτο χρόνο και θέλω να τη συγχαρώ για αυτό.

Μετά τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προκύπτουν ερωτήματα και για το ΕΣΥ. Διαβεβαιώνετε ότι δεν γίνονται τέτοια λάθη στα δημόσια νοσοκομεία;

Αναμονή ενός έτους για βιοψία καρκινοπαθούς σε δημόσιο νοσοκομείο, όχι, δεν υπάρχει. Και έχουμε αρκετές ασφαλιστικές δικλίδες στα δημόσια νοσοκομεία για να μην υπάρχει ποτέ τέτοιου είδους καθυστέρηση. Συζητάμε το πώς θα αποκτήσουμε τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης που επιταχύνει κατά πάρα πολύ τις διαγνώσεις των βιοψιών. Πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ αποτελεσματικοί σε αυτό πάρα πολύ γρήγορα.

Εχετε ήδη τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Είστε ικανοποιημένος; Θα υπάρξουν τροποποιήσεις;

Τα απογευματινά χειρουργεία έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά καλά. Οι γνώμες των ασθενών είναι διθυραμβικές, οι γιατροί είναι ευχαριστημένοι και η λίστα αρχίζει και μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Θα κάνουμε το πρώτο μας ταμείο περίπου σε δύο μήνες για να δούμε πόσο μειώθηκε η λίστα στις αναμονές των χειρουργείων.