Η επικείμενη ήττα, 5η στη σειρά, οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα σε ακραίες κινήσεις και αήθεις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και κυρίως κατά της δικαιοσύνης. Αδίστακτος και διχαστικός τείνει να καταστεί επικίνδυνος. Χαρακτηριστικά όσα είπε στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή σε περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης.

Όσα είπε για τον Άρειο Πάγο και το Α1 τμήμα που έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα κόμματα που δηλώνουν υποψηφιότητα αποδεικνύουν πως τις επόμενες ημέρες θα επαναφέρει τον βούρκο στο πολιτικό προσκήνιο αδιαφορώντας για τη δημιουργία διχαστικού κλίματος στην κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τα πιο ακραία ψέματα για να επιτεθεί τόσο στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, όσο και στην δικαιοσύνη, τον έλεγχο της οποίας επιδιώκει χωρίς να το κρύψει και όταν κυβέρνηση τη χώρα.

Οι… αρμοί της εξουσίας είναι το πρώτο που θα επιχειρήσει, από κοινού με τον Παύλο Πολάκη, στην περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Ασύστολα ψέματα

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πήγε πρώτη φορά την κρίση στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, με πρόσχημα το κόμμα Κασιδιάρη, έκανε την τροπολογία την τελευταία στιγμή με στόχο να ορίσει μια ευνοϊκή για αυτόν σύνθεση, πήρε τον Τζανερρίκο στις παρακάμαρες του Μαξίμου και στα καφενεία του Μαξίμου για να τον χειραγωγήσει και παραιτήθηκε ο άνθρωπος, παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου»

Και συνέχισε υποστηρίζοντας πως «του έταζε και μετά την παραίτησή του αξιώματα, όχι για το θέμα Κασιδιάρη απ ότι φάνηκε αλλά να κοπούν μια σειρά από κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας που δεν είχαν συναινέσει, απ΄ ότι φαίνεται, να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις εκλογές. Και αυτοί που λαμβάνουν μέρος προφανώς έχουν δώσει υποσχέσεις στήριξης»

Με απλά λόγια ο πρόεδρος ενός κόμματος που διεκδικεί να αναλάβει την εξουσία υποστηρίζει ευθαρσώς πως τα 10 μέλη του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αποτέλεσαν σύνθεση που στήθηκε από την κυβέρνηση και που είναι χειραγωγούμενα.

Η αήθης αυτή αναφορά έρχεται να προστεθεί στα όσα έχει πει επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ για τους 13 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που καταδίκασαν, ομοφώνως και αμετάκλητα, τον Νίκο Παππά για παράβαση καθήκοντος.

Μόνο που συμπεριλαμβάνει και ένα μεγάλο ψέμα. Ότι για πρώτη φορά κλήθηκε το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου να αποφασίσει για το ποιά κόμματα μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές.

Μάλιστα δήλωσε ευθαρσώς πως «το πόσα κόμματα κατεβαίνουν και ποιά κόμματα κατεβαίνουν είναι μια προσπάθεια έμμεσου επηρεασμού των εκλογών. Ουδέποτε στην τρίτη ελληνική δημοκρατία, από το 1974 και μετά, 49 χρόνια, υπήρξε συζήτηση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ουδέποτε υπήρχε εξουσιοδότησε σε δικαστές να κρίνουν ποιό κόμμα συνάδει και ποιό κόμμα δεν συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας. Ουδέποτε»

«Υπάρχει τεράστιο ζήτημα, για πρώτη φορά είχαμε μια επιλογή από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου που προξενεί μεγάλα ερωτηματικά»

Η αλήθεια

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μετά από αυτές τις δηλώσεις απόλυτα εκτεθειμένος. Πολιτικά και ηθικά. Ειδικά ως προς τα υπονοούμενα για τους δικαστικούς λειτουργούς.

-Το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνει ποια κόμματα πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Και αυτό έκανε και με το κόμμα Κασιδιάρη και με τα υπόλοιπα κόμματα που κόπηκαν για συγκεκριμένους λόγους. Από τη χρήση σήματος που αποτελεί εθνικό σύμβολο και δεν δύναται να υιοθετηθεί από ένα κόμμα μέχρι θέματα που αφορούσε τη χρήση ονόματος που είχε άλλος καταχωρήσει.

- Το Α1 τμήμα έχει αυτή την αρμοδιότητα στις προεκλογικές περιόδους. Στις ευρωεκλογές του 2019 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έκοψε για ανάλογους λόγους 9 κόμματα:

  • Εθνική Ελπίδα
  • Κίνημα Εθνικής Ανεξαρτησίας
  • Εθνεγερσία
  • Διέξοδος ΕΛΛΑΣ
  • Απόφαση Ανάγκης
  • ΟΡΑΜ. Α.ΕΛΛΑΔΟΣ
  • Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας - ΑΚΕ
  • Περήφανη Ελεύθερη Ελλάδα
  • Άλλη Ελλάδα - Σε μια άλλη Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία

Επίσης απέκλεισε 3 υποψήφιους από τον Συνδυασμό ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΙ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και έναν από τον συνδυασμό «ΜΕΡΑ 25» καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου για τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές.

-Στις εθνικές εκλογές του 2019 πάλι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου κόπηκαν τα εξής κόμματα:

  • Άλλη Ελλάδα
  • Κίνημα Φτωχών Ελλάδος
  • Απόφαση Ανάγκης
  • Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος-ΑΚΕ και
  • Ο συνδυασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων υπέρ των Δημοψηφισμάτων Πρωτοβουλίας Πολιτών

Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που προκηρύσσονται εκλογές και κατατίθενται οι φάκελοι από τα κόμματα που ενδιαφέρονται να κατέβουν σε αυτές. Το πρώτη φόρα που ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε αποτελεί ένα μεγαλειώδες ψέμα με σκοπό τη στοχοποίηση και των δικαστών που έλαβαν τις αποφάσεις, τα ονόματα των οποίων ευτυχώς αυτή τη φορά δεν δημοσιοποίησε ο Παύλος Πολάκης.

Το θέμα Τζανερρίκου

Ψέμα ήταν και οι αναφορές σχετικά με την υπόθεση Τζανερρίκου. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων από συνταγματολόγους και δικαστικούς λειτουργούς για τη στάση του. Ουσιαστικά προϊδέασε για τη στάση του κατά την κρίση της υπόθεσης του κόμματος Κασιδιάρη.

Ο ίδιος έχει πάρει πίσω τα περί συνάντηση με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα. Έχει δηλώσει πως τα περί αξιοποίησής του μετά τη συνταξιοδότησή του τέθηκαν σε συζήτηση με μη πολιτικό πρόσωπο και όχι κατά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου.

Ο Τζανακόπουλος και ο Άρειος Πάγος

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε και κάτι ακόμη. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε διότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκέφθηκε θεσμικά τον Άρειο Πάγο το 2018 για να ενημερωθεί για την υπόθεση Novartis. Είπε ότι ήταν θεσμική και κατόπιν ραντεβού.

Μόνο που εδώ κάτι συμβαίνει. Εκείνη την ημέρα του 2018 η επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο έγινε γνωστή από ρεπορτάζ δημοσιογράφων. Όταν έγινε γνωστή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ήταν σύμπτωση, καθώς και ότι είχε βρεθεί στον Άρειο Πάγο για άλλο λόγο αλλά μετά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε πως πήγε προκειμένου να ενημερωθεί για τον φάκελο της Νovartis.

Από την άλλη όμως, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου φέρεται να έχει καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή το 2020 για την σκευωρία της Novartis ότι:

«Λίγο πριν έρθει η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα, στο γραφείο μου ήρθε ο κ. Τζανακόπουλος. Είχε κλείσει το ραντεβού πριν από ημέρες. Εγώ ήθελα να έρχονται οι πολιτικοί στο γραφείο μου και εκεί επάνω είπα ότι ήρθε ο κ. Τζανακόπουλος. Με ρώτησε για τη Novartis, του είπα ότι προχωράει και έφυγε. Δεν ήξερα ότι θα έρθει και η κυρία Τουλουπάκη».