«Αν ο Ιησούς γεννιόταν σήμερα, θα γεννιόταν στη Γάζα κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο NBC News ένας πάστορας στη Βηθλεέμ. Ο ανταποκριτής του αμερικανικού μέσου περιγράφει σοκαρισμένος μια εικόνα της πόλης που αυτές τις μέρες θα έπρεπε να σφύζει από ζωή, πλημμυρισμένη από πιστούς, καθώς, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, στην Βηθλεέμ γεννήθηκε ο Ιησούς σε έναν στάβλο πριν από 2.000 χρόνια.

Εντούτοις, ερημιά, θλίψη και πένθιμη ατμόσφαιρα χαρακτηρίζει την ιερή πόλη λόγω της πολεμικής σύγκρουσης που μαίνεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Κατά συνέπεια, λοιπόν, τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ, ανάμεσα σε χαλάσματα και συρματοπλέγματα, έχει τοποθετηθεί μια εντυπωσιακή σκηνή της Γέννησης στην κεντρική πλατεία Mανγκέρ της πόλης, κοντά σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που υπό άλλες συνθήκες θα το περιτριγύριζε πλήθος κόσμου, ενώ θα δέσποζε ένα άκρως εορταστικό κλίμα και οι πιστοί θα πήγαιναν στην εκκλησία της Γέννησης, η οποία θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO.

«Η φάτνη στα ερείπια είναι μια έκφραση της πραγματικότητάς μας», είπε ο πάστορας Μουντέρ Ισαάκ στην Ευαγγελική Λουθηρανική Χριστουγεννιάτικη Εκκλησία της Βηθλεέμ. «Σήμερα, τα Χριστούγεννα είναι ακριβώς αυτό που βλέπετε σε αυτή τη φάτνη: ένα παιδί κάτω από τα συντρίμμια, σπίτια που έχουν καταστραφεί και οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί».

Αδύναμη η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βηθλέεμ 

Όταν το NBC News επισκέφθηκε την εκκλησία της Γέννησης, πολύ λίγοι άνθρωποι ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν τις τελετουργίες που συνεχίζονται αδιάλειπτα για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Ορισμένοι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί πραγματοποίησαν χριστουγεννιάτικη αγρυπνία υπό το φως των κεριών με ύμνους και προσευχές για την ειρήνη στη Γάζα, αντί για τις συνηθισμένες γιορτές.

Ο Ρίτσαρντ Ταμπάς, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος που πουλάει χριστιανικά αναμνηστικά, δήλωσε ότι οι τελευταίοι πελάτες του ήρθαν στις 6 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς και απήγαγε περίπου 250 άτομα. Μερικοί από αυτούς τους ομήρους απελευθερώθηκαν στη συνέχεια στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων, αλλά η Χαμάς και ο μικρότερος σύμμαχος της η Ισλαμική Τζιχάντ, που και οι δύο έχουν ορκιστεί στην καταστροφή του Ισραήλ, πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούν τουλάχιστον 100 άτομα.

Από τις 7 Οκτωβρίου, ο Ταμπάς παραδέχτηκε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Βηθλεέμ είναι στον πάτο. Στο σπίτι, η 9χρονη κόρη του, Σοφία, είπε ότι δεν έχουν διακοσμήσει τίποτα «λόγω του πολέμου και ότι πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι».

«Η Βηθλεέμ έκλεισε για τα Χριστούγεννα»

Η Βηθλεέμ έχει συνήθως τη μεγαλύτερη κίνηση τα Χριστούγεννα, αλλά τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα είναι άδεια, λόγω του πολέμου. «Δεν έχουμε καλεσμένους. Ούτε έναν», δήλωσε ο Τζόι Καναβάτι, ιδιοκτήτης του Alexander Hotel, η οικογένεια του οποίου ζει και εργάζεται στη Βηθλεέμ εδώ και τέσσερις γενιές.

«Αυτά είναι τα χειρότερα Χριστούγεννα όλων των εποχών. Η Βηθλεέμ έκλεισε για τα Χριστούγεννα. Ούτε χριστουγεννιάτικο δέντρο, ούτε χαρά, ούτε χριστουγεννιάτικο πνεύμα», είπε.

Η Βηθλεέμ, που βρίσκεται νότια της Ιερουσαλήμ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας της από τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο που έρχονται να δουν την εκκλησία της Γέννησης, η οποία πιστεύεται από τους χριστιανούς ότι βρίσκεται στο σημείο, όπου γεννήθηκε ο Ιησούς.

Στην Εκκλησία της Γέννησης υπό κανονικές συνθήκες θα σχηματίζονταν ουρές εκατοντάδων ατόμων, ουρές γύρω από το πάρκινγκ έξω από την εκκλησία με τους προσκυνητές να περιμένουν υπομονετικά να εισέλθουν στη σπηλιά της, η οποία θεωρείται από τον 2ο αιώνα ως η ακριβής τοποθεσία της γέννησης του Χριστού. Ένα ασημένιο αστέρι με 14 αιχμές που είναι τοποθετημένο στο μαρμάρινο δάπεδο σηματοδοτεί το ακριβές σημείο όπου λέγεται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς.

Τον 4ο αιώνα, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ίδρυσε μια εκκλησία στην τοποθεσία, η οποία καταστράφηκε το έτος 529, για να αντικατασταθεί από μεγαλύτερες κατασκευές, οι οποίες αποτελούν τη βάση της σημερινής εκκλησίας.

«Τα Χριστούγεννα είναι χαρά, αγάπη και ειρήνη»

«Δεν το έχω ξαναδεί ποτέ έτσι», λέει στο CNN ο πατέρας Σπυρίδων Σαμούρ, ελληνορθόδοξος ιερέας στην εκκλησία της Γέννησης.

«Τα Χριστούγεννα είναι χαρά, αγάπη και ειρήνη. Εμείς δεν έχουμε ειρήνη. Δεν έχουμε χαρά», λέει με λυπημένος. «Δεν είναι στο χέρι μας, και προσευχόμαστε για τους ηγέτες που θα πάρουν τις αποφάσεις [σε όλο] τον κόσμο στον Θεό να τους βοηθήσει, να τους δώσει το φως του για να κάνουν ειρήνη εδώ και σε όλο τον κόσμο».

Νετανιάχου: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ έχει δεχθεί πιέσεις από την Ουάσινγκτον και τους δυτικούς συμμάχους του να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων στη Γάζα, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για πείνα μεταξύ μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού του θύλακα, σχεδόν το 90% των οποίων έχει εκτοπιστεί από την έναρξη της σύγκρουσης.

Αλλά ενώ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναγνώρισε την Κυριακή το «βαρύ κόστος» του πολέμου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «άλλη επιλογή» από το να συνεχίσει να πολεμά βαθύτερα στη Γάζα μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς. Επισκεπτόμενος τα στρατεύματά του στη βόρεια Γάζα τη Δευτέρα, υποσχέθηκε: «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος».