Αποφασισμένος να βάλει τέλος στην οπαδική βία που που μαστίζει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας φαίνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοτάκης. Η κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρά μέτρα προκειμένου η δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ έξω από την Αγιά Σοφιά - OPAP-Arena, να είναι το τελευταίο αιματηρό περιστατικό οπαδικής βίας στη χώρα μας. Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να πετύχουν οι αποφασιστικές ενέργειες του πρωθυπουργού, θα χρειαστεί και η συνδρομή των ΠΑΕ.
Όπως τονίστηκε από τον πρωθυπουργό πολλές φορές στη χθεσινή σύσκεψη.«η βία, δεν εντοπίζεται μόνο στον χώρο του ποδοσφαίρου και είναι φαινόμενο διεθνές, διαχρονικό και σύνθετο, επομένως και η αντίδραση πρέπει να είναι μέσα αλλά και έξω από τα γήπεδα, με έγκαιρη πρόληψη και αποτελεσματική καταστολή. Επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν όχι μόνο οι εθνικοί αλλά και οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για την αποτροπή της βίας αλλά και για την τιμωρία όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη σύσκεψη με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν αποφασίστηκε δεσμίδα μέτρων που στόχο έχουν να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του.
1. Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν, όπως ορίζει ο νόμος. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο, με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ. Το μέτρο αυτό έχει ήδη θεσμοθετηθεί μετά τη δολοφονία του Α.Καμπανού, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί, κυρίως με ευθύνη των ΠΑΕ.
2. Η Αστυνομία θα ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Τους ελέγχους θα κάνει η ΕΛΑΣ, όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Ο έλεγχος έπρεπε να γίνεται με ευθύνη των ΠΑΕ, αλλά δεν γίνεται.
3. Υποχρέωση των ΠΑΕ να ενεργοποιήσουν κάμερες στα γήπεδα για την τήρηση της τάξης.
4. Το κλείσιμο των θυρών οργανωμένων οπαδών, αν κάτι τέτοιο θεωρηθεί επιβεβλημένο και στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει, για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
5. Συμφωνία με τον Πρόεδρο της UEFA για τη δημιουργία παρατηρητηρίου βίας, ώστε η UEFA όχι απλά να προειδοποιεί για γεγονότα υψηλού κινδύνου αλλά να υπάρχει και απόλυτη διαφάνεια, δημόσια ενδεχομένως, για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και να είναι πολύ αυστηρή και η ίδια η UEFA στην απαγόρευση των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών, που είναι υπότροποι και έχουν υποπέσει σε τέτοια περιστατικά βίας και ενδεχομένως και με πιο αυστηρές τιμωρίες για τέτοια γεγονότα με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο και της ίδιας της UEFA.
Σε κάθε άλλη περίπτωση και αν δεν τηρηθούν τα όσα θα εξειδικευθούν και νομοθετικά τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση κραδαίνει στο χέρι της ως προειδοποίηση το ύστατο μέτρο που δεν είναι άλλο από τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Κομβικός ο ρόλος των ΠΑΕ στην υλοποίηση των μέτρων
Ο ρόλος των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών είναι καθοριστικής σημασίας και καμία αλλαγή δεν μπορεί να τελεσφορήσει χωρίς την ενεργή συμμετοχή τους. Κυρίως στο ζήτημα της κατάργησης των Λεσχών των οργανωμένων οπαδών, οι ευθύνες των ΠΑΕ είναι αποφασιστικής σημασίας.
Οι Λέσχες, από σύλλογοι φίλων εξελίχθηκαν σε κυψέλες ανομίας, παραβατικότητας και βίας. Με τη σύμφωνη γνώμη των ΠΑΕ στη σύσκεψη αποφασίστηκε να λειτουργεί μια μόνο τέτοια Λέσχη οργανωμένων στα γραφεία της κάθε ομάδας. Δυστυχώς σύλλογοι, οργανωμένοι σύνδεσμοι -αλλά και ο αθλητικός Τύπος- κάθε άλλο παρά προωθούν μία κουλτούρα συνύπαρξης και σεβασμού με τα χρώματα των άλλων ομάδων.
Οπαδική βία φαινόμενο διεθνές
Όπως τονίστηκε πολλές φορές στη σύσκεψη η οπαδική βία δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Είναι μία βία με αθλητικό, υποτίθεται, υπόβαθρο με τον παλιό οπαδικό φανατισμό να γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου, είτε του περιθωρίου,ενώ μερικές φορές τείνει να αποκτά και δήθεν πολιτικά χαρακτηριστικά.
«η βία και ο χουλιγκανισμός δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης, είναι ένα πρόβλημα από τη Σκανδιναβία μέχρι την Πορτογαλία, την Τουρκία και όλα τα άλλα μέρη της Ευρώπης. Πρέπει να συνεργαστούμε, όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανώς, ίσως και σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης και εδώ υπολογίζω στην ελληνική κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό για βοήθεια», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν