“Στην επιστράτευση θα υπόκεινται μόνο οι πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην εφεδρεία και κυρίως όσοι υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν συγκεκριμένες στρατιωτικές ειδικότητες και σχετική πείρα”, σημείωσε, αποκλείοντας έτσι δηλαδή τους απλούς εφέδρους χωρίς εκπαίδευση και εμπειρία ή τους φοιτητές. Καθόλου παράδοξο. Η κίνηση θα προκαλέσει σίγουρα αντιδράσεις στη ρωσική κοινωνία που δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει στο μέτωπο, δεν έχει αντίληψη για τις ήττες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και δεν αντιλαμβάνεται ίσως ποιος είναι ο λόγος της κινητοποίησης.
Θα τους πείσουν οι κορώνες του Πούτιν ότι η Δύση απειλεί τη Ρωσία; Ακόμα και έτσι θα υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις.
Ποιος είναι όμως ο λόγος που ο Πούτιν κατέφυγε στην επιστράτευση; Η απάντηση που δίνουν οι ξένοι αναλυτές είναι η εξής: Είναι οι μεγάλες απώλειες των ρωσικών δυνάμεων, σε συνδυασμό όμως με την αποκάλυψη ότι ο ρωσικός στρατός, παρά το θεωρητικό μέγεθός του και τον καλό εξοπλισμό του, είναι μια παρωχημένη στρατιωτική μηχανή που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του πολέμου. Κακή εκπαίδευση, κακή ηγεσία και κυρίως… κανένα κίνητρο για τους στρατιώτες να πολεμήσουν.
Ο Jack Watling είναι καθηγητής ειδικευμένος στον “πόλεμο στο έδαφος”, στο Royal United Services Institute (Rusi).
Όπως σημειώνει στον Guardian, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ρωσικού στρατού είναι η ηγεσία και η εκπαίδευση. Οι στρατιωτικοί διοικητές έχουν εξουσίες δικτάτορα και επιβάλουν τις διαταγές τους με τον φόβο.
Η διαφθορά είναι ενδημική και μάλιστα οι πολιτικές αρχές την ανέχονται, έτσι ώστε οι στρατιωτικοί διοικητές να έχουν τον φόβο των ποινικών κυρώσεων. Όπως η διαφθορά προκαλεί χάος στην οργάνωση του ρωσικού στρατού.
Ο φόβος των κυρώσεων έχουν δημιουργήσει μια αντίληψη, που οδηγεί τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς να υπακούουν στις εντολές, ακόμα και όταν αυτές δεν έχουν καμία λογική.
Για παράδειγμα. Το ρωσικό πυροβολικό ακολουθεί τις οδηγίες για βομβαρδισμούς στόχων με τη σειρά που λαμβάνει τις εντολές. Ακόμα και όταν οι πληροφορίες από τη αντικατασκοπεία δείχνουν ότι ένας στόχος έχει μετακινηθεί, το πυροβολικό συνεχίζει τις βολές με τη σειρά που έχει πάρει τις οδηγίες… επιτρέποντας στους στόχους να μετακινηθούν ξανά.
Η κακή ηγεσία δημιουργεί προβλήματα με το προσωπικό. Οι επαγγελματίες στρατιώτες δεν έχουν προοπτική καριέρας και έτσι οι Ρώσοι στρατηγοί επαφίενται για τις επιχειρήσεις στους εφέδρους.
Όμως με έναν γερασμένο πληθυσμό, η Ρωσία έχει πρόβλημα με τον αριθμό των εφέδρων, ενώ το χαμηλό επίπεδο ζωής στο μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας, σημαίνει ότι οι έφεδροι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει ισχυρή ηγεσία ούτε σαφής ιδεολογία, οι στρατιώτες δεν έχουν ισχυρό κίνητρο να πολεμήσουν, δεν συνεργάζονται ο ένας με τον άλλο και δεν ρισκάρουν τη ζωή τους για τους συναδέλφους τους.
Ετσι, ο ρώσικος στρατός δεν έχει ισχυρή δύναμη κρούσης και το πρόβλημα έγινε τους τελευταίους μήνες χειρότερο, καθώς οι απώλειες είναι μεγάλες. Η Ουκρανία σε αυτό το σημείο έχει μεγάλο πλεονέκτημα.
Αλλά το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ρωσικού στρατού είναι η εκπαίδευση. Για παράδειγμα, στην αρχή του πολέμου υπήρχαν στις τάξεις της Αεροπορίας λιγότεροι από 100 καλά εκπαιδευμένοι πιλότοι στο μέτωπο της Ουκρανίας, αν και η Ρωσία είχε αναπτύξει στην περιοχή πάνω από 317 πολεμικά αεροπλάνα. Δεύτερο, η εκπαίδευση που έχουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί είναι περιορισμένη στον στόχο τους. Δεν έχουν δηλαδή ευελιξία, δεν έχουν αντίληψη τι γίνεται στο ευρύτερο μέτωπο και δεν μπορούν να καλύψουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου.
Τρίτον, η εκπαίδευση γίνεται μέσα στα στρατόπεδα και καθώς οι μονάδες είναι στην Ουκρανία, δεν υπάρχει τρόπος να γίνει σωστή εκπαίδευση πριν οι στρατιώτες σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Σε αντίθεση με τους Ουκρανούς που εκπαιδεύονται στη Μεγάλη Βρετανία και έχουν καλύτερη εκπαίδευση.
David Axe: Οι Ρώσοι χάνουν ένα τάγμα την ημέρα
Ο David Axe έγραψε στο Forbes για τις τεράστιες απώλειες που είχε ο ρωσικός στρατός και που εξηγεί την ανάγκη για μερική έστω επιστράτευση
Ο ρωσικός στρατός χάνει τουλάχιστον ένα τάγμα την ημέρα, καθώς η διπλή ουκρανική αντεπίθεση “σβήνει” τα εδαφικά κέρδη της Μόσχας στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Σε αριθμούς, αυτό σημαίνει εκατοντάδες θανάτους και δεκάδες καταστροφές οχημάτων ημερησίως: Ολέθριες απώλειες για τη Ρωσία, αφού ο στρατός της μόλις και μετά βίας συντηρούσε κάτι περισσότρα από 100 τάγματα στην Ουκρανία, προτού ξεκινήσει η αντεπίθεση των Ουκρανών στον νότο στις 30 Αυγούστου και στα ανατολικά της χώρας οκτώ ημέρες μετά.
Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες σκληρών συγκρούσεων, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές ή κατέσχεσαν 1.200 ρωσικά άρματα και οχήματα μάχης, φορτηγά, ελικόπτερα, πολεμικά αεροπλάνα και drones, σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού. Ανεξάρτητοι αναλυτές, που αναζητούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο, έχουν επιβεβαιώσει περίπου 400 περιστατικά.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κίεβου, από τις 29 Αυγούστου έχουν σκοτωθεί περίπου 5.500 Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία. Πιθανόν οι Ουκρανοί να υπερβάλλουν στον αριθμό των νεκρών, ωστόσο και η πιο πρόσφατη εκτίμηση των ΗΠΑ για τις ρωσικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό ήταν πολύ κοντά σε αυτή των Ουκρανών.
Ειδικότερα, οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί κατά 10% εντός περίπου 10 ημερών – σε έναν πόλεμο που μετράει ήδη 200 ημέρες μαχών. Ο ρυθμός με τον οποίο σκοτώνονται Ρώσοι στρατιώτες και καταστρέφονται οχήματα του ρωσικού στρατού έχει τριπλασιαστεί μετά το τελευταίο κύμα αντεπίθεσης των Ουκρανών.
Το κακό, όμως, για τους Ρώσους -που παραπαίουν αμυντικά στον νότο, ενώ στα ανατολικά εγκαταλείπουν τις θέσεις τους- είναι πως δεν κατάφεραν να επιφέρουν σημαντικές απώλειες στις επιτιθέμενες ουκρανικές ταξιαρχίες. Στο δυσμενέστερο σενάριο, οι Ουκρανοί έχουν χάσει το 1/10 των στρατευμάτων και των οχημάτων τους από τις 30 Αυγούστου.
Κι όμως, υπάρχει και χειρότερο για τους Ρώσους. Το 50% των οχημάτων που έχουν χάσει οι Ρώσοι βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ουκρανών. Τις τελευταίες 10 ημέρες, ο ουκρανικός στρατός κατέσχεσε αρκετά ρωσικά άρματα και οχήματα μάχης για να εξοπλίσει μια ολόκληρη ταξιαρχία. Εν ολίγοις, ο ουκρανικός στρατός διαθέτει σήμερα περισσότερα οχήματα από ό,τι όταν ξεκινούσε να αντεπιτίθεται.
Στο μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τόσους πολλούς Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου -ενδεχομένως χιλιάδες- που δυσκολεύονται να τους φιλοξενήσουν. “Δεν έχουμε πού να κρατήσουμε όλους αυτούς τους αιχμαλώτους”, επισήμανε την Παρασκευή ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι ρωσικές απώλειες αναδιαμορφώνουν τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης. Οι Ρώσοι ήδη υπολείπονταν σε επαρκώς εκπαιδευμένους στρατιώτες και σύγχρονο εξοπλισμό, προτού οι Ουκρανοί αρχίσουν να σαρώνουν τη βορειοανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, απελευθερώνοντας δεκάδες οικισμούς σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής, η προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων στον νότο δεν ήταν εξίσου δυναμική.
Η δυσάρεστη αλήθεια για το Κρεμλίνο είναι ότι δεν είχε προλάβει να αναπληρώσει τις απώλειες της άνοιξης, όταν οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν την πρόσφατη αντεπίθεσή τους εμποδίζοντας την προσπάθεια της Μόσχας να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι έχασαν χιλιάδες στρατιώτες και τεθωρακισμένα
Από την έναρξη της εισβολής, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι έχασαν χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα επιχειρώντας να περικυκλώσουν το Κίεβο. Το καλοκαίρι, το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία στρατολόγησης, αίροντας τα όρια ηλικίας για τους νεοσύλλεκτους και προσφέροντας αδρές χρηματικές αμοιβές σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσουν δεκάδες νέα τάγματα.
Και μπορεί το Κρεμλίνο να μην έπιασε τους στόχους του, αλλά τουλάχιστον κατάφερε να συγκροτήσει το νέο 3ο Σώμα Στρατού με 10.000 -ή και περισσότερους- στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης Τ-80 και Τ-90 και οχήματα BMP-3. Το 3ο Σώμα Στρατού πραγματοποίησε πολεμικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα και αμέσως υπέστη βαριές απώλειες – εξέλιξη που ουσιαστικά ανέκοψε την “Επιχείρηση Ανασυγκρότηση” του Κρεμλίνου.
Τώρα ο ρωσικός στρατός παραπαίει στην Ουκρανία. Αντιθέτως, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν το momentum και, σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, το αριθμητικό και εξοπλιστικό πλεονέκτημα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πανεθνική κινητοποίηση- έγραφε προ ημέρων ο David Axe, πρίν ο Πούτιν αναγκαστεί να προχωρήσει σε επιστράτευση-κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική κρίση, η Ρωσία έχει εξαντλήσει τις “εύκολες” πηγές νέων στρατευμάτων και εξοπλισμού.