Με υπερδιπλάσια ζήτηση από το ποσό των δανείων που μπορεί να χορηγήσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), θα δοθεί σήμερα και αύριο η «μάχη» της υποβολής αιτήσεων από τις τράπεζες, στο μεγαλύτερο πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου.
Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας ανέρχονται σε 74.000, για συνολικό αιτούμενο ποσό 18 δις. ευρώ. Η τελική καταμέτρηση έγινε την Κυριακή 14 Ιουνίου και ακολούθησε, στις 15 και 16 του μηνός, η πιλοτική αποστολή αιτήσεων από τις τράπεζες στην ΕΑΤ.
Κατόπιν των μηχανογραφικών τεστ, και προκειμένου να αποφευχθεί πιθανό «μπλακ – άουτ» της ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε δύο γκρουπ. Σήμερα, Πέμπτη 18/6, θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους η Alpha Bank και η Eurobank και αύριο, Παρασκευή 19/6, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι τράπεζες, αποτυπώνεται πολύ ισχυρή ζήτηση από πλευράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των επιχειρηματικών χορηγήσεων, φέρεται να έχει ήδη καλύψει (σε στάδιο αξιολόγησης και έγκρισης) δάνεια 700 εκατ. ευρώ (το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Τρ. Πειραιώς σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 4,77 δις. ευρώ).
Οι τράπεζες αναμένουν και ζήτηση από μεγάλες επιχειρήσεις, η οποία θα φανεί σταδιακά στην πορεία (λόγω μεγέθους, οι διαδικασίες, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τις τράπεζες, είναι πιο χρονοβόρες).
Λόγω της αυξημένης ζήτησης και καθώς αναμένεται ότι θα καλυφθεί αστραπιαία το 1 δις. ευρώ της εγγύησης μέσω της οποίας μπορούν να δοθούν με μόχλευση δάνεια 3,5 δις. ευρώ, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης και για την ενεργοποίηση του επόμενου 1 δις. ευρώ εγγυήσεων του προγράμματος (για άλλα 3,5 δις. ευρώ δανείων).
Προβληματισμός για τους 9 στους 10 αιτούντες που έμειναν εκτός ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Έντονος είναι ο προβληματισμός των τραπεζών για το πώς θα διαχειριστούν τον όγκο των αιτημάτων δανειοδότησης που έμειναν ακάλυπτα από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στις 10 επιχειρήσεις κατάφεραν να μπουν στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όπου το πλήθος των αιτήσεων ανήλθε σε 98.000 και το αιτούμενο ποσό σε 10 δις. ευρώ.
Την Τρίτη 16 Ιουνίου, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του νέου υποπρογράμματος παροχής δανείων «Κεφαλαίου Κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για 2 χρόνια», στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ.
Το συγκεκριμένο υποπρόγραμμα ξεκίνησε στις 28 Απριλίου 2020 και απευθυνόταν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας CoViD 19, με ρήτρα μη απόλυσης για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.
Μέσα σε διάστημα 7 εβδομάδων, η ΕΑΤ αξιολόγησε 10.700 αιτήσεις χρηματοδότησης, συνολικού ποσού 1,4 δις. ευρώ, όπως είχαν αποσταλεί από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Έχουν ήδη εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,290 δις. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών.
Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας για κεφάλαιο κίνησης, αφορά όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, (συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες). Οι δικαιούχοι χρηματοδότησης πρέπει να είναι πιστοληπτικά αποδεκτές επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές, δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του τριμήνου και επίσης δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
Το ποσοστό εγγύησης για κάθε δάνειο επιλέξιμης επιχείρησης ανέρχεται σε 80%. Η εγγύηση θα αφορά νέα δάνεια (όχι αναχρηματοδότηση υφιστάμενων) που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, με διάρκεια έως 5 έτη. Θα καλύπτει το κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής.
Πηγή: capital.gr